چگونه از کیفیت و سلامت آجیل خریداری شده مطمئن شویم؟ آجیل از دیرباز عضوی جدانشدنی در جشنهای ایرانی بوده است، بهطوریکه سفره عید نوروز و شب یلدا بدون آجیل معنایی ندارند. آجیل درصورتیکه کیفیت خوبی داشته باشد، یکی از بهترین میانوعدههاست و میتواند جایگزینی عالی برای چیپس، پفک و دیگر خوراکیهای فرآوری شده باشد.
آجیل باکیفیت رنگ روشن دارد. اگر آجیل بوداده باشد، نباید رنگ آن قهوهای تیره شده باشد.
در سطح مغزهای آجیل نباید سوراخ وجود داشته باشد، زیرا میتواند نشانهای از وجود کرمخوردگی در آجیل باشد. همچنین، هر چقدر زدگیهای سطحی و مغزهای شکسته کمتر باشند، آجیل کیفیت بیشتری دارد.
با خوردن چند مغز از آجیل میتوانید متوجه طعم تازه یا کهنه آن شوید. آجیل کهنه طعم بیات داشته و تهمزه آن به تلخی میزند. بهعلاوه، یکی از راههای مخفی کردن طعم ماندگی آجیل، بو دادن آنها با ادویه و چاشنیهای زیاد است. در نتیجه، آجیلهایی که طعم خیلی شور، خیلی تند یا ترش دارند، گزینه خوبی برای خرید نیستند.
برای تشخیص تازگی آجیل، از حس بویایی خود نیز میتوانید کمک بگیرید. آجیل مرغوب بوی تازگی میدهد، درحالیکه آجیل کهنه بوی ماندگی، کهنگی و ترشیدگی دارد.
رنگ کردن آجیل با رنگهای شیمیایی توسط برخی تولیدکنندهها و فروشندههای آجیل و خشکبار برای جذب بیشتر مشتری و خوشرنگتر و اشتهاآورتر کردن آن رایج است. آجیل رنگشده برای سلامتی مضر بوده و کهنه بودن آن تا حدی قابل تشخیص نیست. برای اطمینان از رنگ نشدن آجیل، یک دستمال کاغذی تمیز و مرطوب را روی چند مغز بکشید. رنگ گرفتن دستمال نشانه رنگ شدن آجیل است. این اقدام برای بادامهای مغز شده، فندق و پسته متداولتر است.
در هنگام خرید آجیل، دقت کنید، مثلا پستههای آن، ریز ودرشت نباشند. اگر اندازه مغزهای آجیل یکدست نباشد، به احتمال زیاد چند نوع مغز باهم مخلوط شدهاند و کیفیتهای متفاوتی دارند. همچنین، به رنگ مغزها هم توجه کنید که آجیل رنگ شده و آجیل بدون رنگ باهم ترکیب نشده باشند.
پستههای خام در طی پروسهای چند مرحلهای به پستههای خندان تبدیل میشوند. اگر در هر کدام از این مراحل اشتباهی رخ دهد، کیفیت پستهها و در نتیجه کیفیت آجیل پایین میآید. علاوهبر این، مجاورت مغز پسته با هوای آزاد میتواند طعم و مرغوبیت آن را تغییر دهد.
وجود نداشتن حشرات، پروانه یا کرمها در آجیل، یکی از مهمترین ویژگیهای آجیل باکیفیت است. اگر حتی یکی از مغزها آلوده شده باشد، این حشرات بهمرور کل آجیل را خراب میکنند. بر روی مغزهای یک آجیل خوب نباید اثری از کرمخوردگی وجود داشته باشد یا رنگ آن نباید تیره و سیاه شده باشد.
هرچه مغزها بیشتر در مجاورت هوای آزاد باشد، زودتر خشک میشوند و مزه آنها تغییر میکند. بنابراین، آجیلهایی بخرید که بادام، فندق، بادامزمینی و پسته داخل پوست هستند.
همه دانهها و مغزهای خوراکی با گذشت زمان تازگی و کیفیت خود را از دست داده و فاسد شده یا تغییر رنگ و مزه میدهند. در نتیجه، توصیه میشود آجیل را طوری بخرید که ظرف چند هفته تمام شود.
نگهداری از آجیل در هوای گرم یا کابینت بدون تهویه، نه تنها باعث تغییر رنگ و مزه آن میشود، بلکه احتمال حشره زدن آجیل هم بالا میرود. بهعلاوه، آجیل در خارج از یخچال رطوبت خود را از دست داده و بهمرور سفت و خشک میشود. اگر برای مدت طولانیتری میخواهید آجیل را نگهداری کنید، میتوانید آن را در فریزر بگذارید اما توجه داشته باشید به مرور طعم آجیل کتر میشود.
حتما آجیل را در پلاستیکهای زیپدار که مانع نفوذ هوا میشوند یا ظروف در دار پلاستیکی قرار داده و سپس در یخچال بگذارید.